Перехід через Альпи-2024, частина 2: доброта та прикрість на шляху

– Я поговорила з директором і він дозволив вам не вступати до клубу. І ланч-пакет можете взяти собі в дорогу безкоштовно, – привітала мене зранку дівчина у приймальні гуртожитку. Вчора ми з нею розговорилися і вона виявилася з наших.

– Вам треба обов’язково вступити до клубу молодіжних гуртожитків і сплатити членський внесок, це умова перебування у нас! – пояснила вона мені.

– Я знаю, прочитала правила, але не знайшла, де на сайті реєстрація для інвалідів, – я показала посвідку Бориса. – Може, для них якісь особливі умови?

В душі я сподівалась, що не треба буде вступати до клубу задля всього однієї ночівлі. Як і в будь-якому німецькому ферайні, де вхід 1 євро, а вихід — 3, довелося б цілий рік сплачувати внески, перш ніж можна було б вийти з нього.

Тож перший вияв доброти, з яким довелося стикнутися на шляху, виявився дуже доречним. Я подякувала дівчині від щирого серця і пішла на кухню робити ланч-пакет. Який ми і спожили через пару годин на парковці перед першим серйозним підйомом на 600 метрів.

Обладнана парковка в Альпах зі столиком, проточною водою, смітником і безкоштовним туалетом

Ще один вияв доброти – облаштоване джерело питної води – трапився нам напередодні й теж дуже вчасно, коли всі запаси води скінчилися і в горлі дерло від спраги.

Мальовниче джерело питної води

Другий день переходу почався бадьоро: ми ще не знали, що нам треба буде зробити 2,5 етапи цього дня: закінчити попередній, бо ми не дійшли до цілі напередодні, зробити другий, перейти кордон із Австрією і, спіймавши облизня з ночівлею, подолати третій етап і поставити намет під дощем у придорожньому чагарнику. Але зранку нічого не передвіщувало такого карколомного темпу. Ми бадьоро вийшли з гуртожитку і бадьоро покрокували селом: Борис наспівував пісню, а я придивлялась до гори на горизонті: чи не на неї треба буде сьогодні дертися?

Пейзаж альпійській, стандартний, 1 штука: розп’яття, гастхауз, садок і гора

Дорога вивела із села і підвела до національного парку, серед якого блукали корови й коні. Мелодійне бемкання дзвоників на шиях у тварин сповіщає про їх наближення.

Доріжка загороджена від корів, овець і коней

Серед усіх диких звірів найбільшу небезпеку в Альпах становлять корови. Тварини з маленькими телятами можуть вести себе агресивно, захищаючи потомство. Ми зустріли одразу двох коровел, які мирно тьопали назустріч і не цікавились нами. Обережно обійшли їх по траві й пішли далі.

Корови на вільному випасі в національному парку

Трохи далі побачили на дереві правила поводження з домашніми тваринами на шляху.

Дотримуйтесь цих 10 пунктів і проблем не буде!

Під деревами блукали коні, мелодійно подзвонюючи дзвіночками. Побачивши нас, коник-дзвоник підійшов поздоровкатися.

З інформаційної таблички виявилося, що і з конями в Альпах бувають нещасні випадки. Ось цього 19-річного парубка придавило дровами, що впали з воза, ще у 1910 році.

Проте, дорога йшла, як і вчора, світлими буковими або модриновими лісами й не викликала поганих думок. Навпаки: зранку, після відсвіжувального відпочинку, душа співала, а ноги йшли самі.

У походах ранок — найкращий час, щоб подолати більшу частину відстані, відведеної на день. А за гарної погоди — ще й можливість наклацати видовищних фоток.

Містечко Кройт у кінці першого етапу

Так непомітно ми дісталися кінця першого етапу, містечка Кройт. Біля мосту через потічок Штауден починався другий етап.

– Мамо, у мене кров з носу йде! – заявив Борис.

– От горе! Лягай хутчіш на лавку і задери голову до гори, – я підмостила синові під голову картуза і почала шукати в інтернеті поради, що робити в такому випадку. Крім спрею для дезінфекції, пластирів і медикаментів для Бориса жодних ліків або «народних» засобів типу пероксиду водню я із собою не брала.

Всесвітній розум підказав, що лягати не можна, а навпаки, треба нагнути голову вперед і чекати, поки стане кров. Щось мені не дуже в це повірилося, тож я залишила сина полежати кілька хвилин у затінку. Після чого відправила його вниз, до річки.

– Добре водою шию вимий і лице! Руки теж до ліктя, і ззаду шию, до потилиці! – командувала я.

– Вода крижана! – скаржився Борька.

– Нічого терпи! Кров пройшла?

– Так!

– Добре, вилазь і пішли далі.

Дорога пішла вздовж потічка, поступово підводячи нас до Альп.

Після перерви на обід ми дійшли до курорту Вільдбад-Кройт, що мальовничо примостився у долині під горою.

Курорт Вільдбад-Кройт: найстарша будівля датується 1511 роком!

Інформаційні таблички повідомляли про королів й інших відомих персонажів, які тут свого часу відпочивали. Серед інших, 1838 тут побували цариця Олександра і цар Ніколай I: царицю несли в гори на ношах.

Ми собі такої розкоші дозволити не могли, отже, почапали на гору на своїх двох.

Зв’язок пропав й орієнтуватися доводилося за табличками обабіч дороги. Та за GPS-треком у годиннику.

Зробивши 300 метрів набору висоти, піднялись до першого альму на висоту 1110 м.

Гайсальм: дикий, але симпатичний

Альми — це альпійські ферми в горах, куди корів відводять пастися на початку травня, коли сходить сніг. У селі це завжди велике свято: коровам вдягають вінки з квітів на роги, прикрашають стрічками, на шию вішають дзвоники. Жителі села вдягаються у традиційні костюми й проводжають стадо з пастухами до виходу з села, а особливо завзяті — аж на гору, до самого альму. Там їх залишають у спокої на все літо, привозячи лише дітей на канікули і забираючи молоко й сир, що виробляються на горі. Восени корови спускаються вниз, у село, і проводять зиму у корівнику.

Корови на високогірному пасовищі

Альми бувають двох типів — для себе і для інших. Тобто, в деяких можна пообідати, повечеряти й переночувати, в інших — ні. Гайсальм, що зустрівся нам на шляху першим, був із останніх. Вид мав грізний і закинутий, вода у кориті непитна.

«Ідіть собі далі, нема чого тут швендяти», – красномовно промовляють загострені дерев’яні кілки на паркані

Ми помахали коровам і почимчикували далі.

Погода псувалась на очах: з усіх боків насували хмари, десь неподалеку гуркотіло і блимало. Ми зупинились і вдягли пончо. Дуже вчасно: уперіщив дощ, який ішов до самого вечора. До кордону з Австрією ми підпливали розквашеною глиною.

Кордон, звісно, умовний: табличка обліплена наклейками фанатів футбольних клубів і незрозумілою, хоча й виразною, рекламною.

На хвильку вийшло сонце: краплі дощу заблищали на листі, мов діаманти, гори загорнулись у туман, як у коштовне мережево. Від краси перехопило подих і на хвилину все стихло.

Але стежка вела далі: на горизонті височіла «цукрова голова» і я потайки сподівалася, що нам не доведеться дертися на неї. Принаймні, сьогодні.

Подекуди дорога йшла стрімко на гору під кутом 60 градусів — звісно, не «діретіссіма», але я захекалась і часто зупинялась, щоб відсапатись, стерти піт з чола і зробити черговий знімок.

Коли йде дощ, то шляхом іще й стікає потічок донизу

«Коли вже той триклятий альм?» – потайки я поглядала на годинник: було вже о пів на п’яту, а ми ще не дійшли до кінця другого етапу.

Нарешті, за поворотом ми побачили перші будівлі: дійшли! Блаубергальм знаходився на позначці 1540 м, отже, ми зробили ще 430 метрів набору висоти.

Типова вечеря в австрійських Альпах: нарізка зі всього, що знайшлось на кухні, пиво, сік і вода

– Ні, переночувати в нас не можна, – зустрів нас радісною звісткою господар. – І кухня вже не працює, ми закриваємося о п’ятій. Можу принести вам холодної нарізки і пива.

– Давайте, – зітхнула я. Чесно кажучи, я ледь розуміла місцеву говірку – це ж уже Австрія, до того ж гори, у них тут свої вирази для всього.

– А можна у вас питної води набрати? – спитала я, коли господар приніс нам нехитрі наїдки.

– Ні, в альмах лише поверхнева вода, її пити не можна. Але я можу вам продати пляшку.

– Давайте, – зітхнула я і, користуючись наявністю мобільного зв’язку, відкрила booking.com. На жаль, нічого підходящого поряд не знайшлося – найдешевше житло коштувало 250 євро за ніч і лежало на березі озера за 15 км звідси.

– Дорога далі йде вниз, ви швидко дістанетеся села Ахенкірхе, там є пенсіон, де можна переночувати, – втішив мене господар.

«Що коштує 250 євро», – додала я подумки. Але подякувала, ми поїли, перелили воду в нашу пляшку і пішли далі.

Вид із Блаубергальму на долину

Поки ми вечеряли на дворі розвиднілося і визирнуло сонечко. Дорога вела вниз, іти було легко: відкрилося друге дихання. Ми знову заспівали пісень і швидко йшли донизу, відбиваючи кілометри третього етапу.

Корови проводжали нас сумними поглядами: ми були останніми туристами на шляху в це день. І залишаємося, звісно, кращими.

Знайти місце для ночівлі було не так легко: спочатку ліворуч від дороги тік потічок, а праворуч вивищувалася гора. Потім вони помінялися місцями. Згодом з обох боків дороги текла річка або впритул до дороги підходили скелі.

Спробуй тут знайти місце для ночівлі

Ми зморилися й останні кілометрів 5 перлись «на автоматі». Нарешті, за пару кілометрів до села в кінці третього етапу, знайшлося для нас більш-менш рівне місце у 3 квадратних метри серед посадки. Одразу за деревами була лука, на якій паслися коні: ми слухали їх ржання, схропування й мелодичні переливи дзвіночків, аж поки не заснули.

Далі буде. Початок тут.

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою